On page, del 1 – att arbeta med synligt innehåll

Av: Jonas Grenfeldt

I den tredje delen av vår serie om sökmotoroptimering ska vi dyka ner lite mer på djupet än vi gjort hittills. Tidigare har jag skrivit om vad sökmotoroptimering, eller SEO, är och de två ben (on page och off page) som den kan sägas stå på. Den här artikeln är den första av tre som kommer att fokusera på ett av dessa ben, nämligen on page.

On page, saker du gör på din egen webbplats med din kod och ditt innehåll, går närmast att beskriva som hygienfaktorer inom SEO. Det handlar, enkelt uttryckt, om att bygga sin webbplats och sina sidor på ett sätt som gör det enkelt för en sökmotor som Google att förstå vad webbplatsen handlar om. Eftersom en stor del av din sidas sökresultat utgörs av relevans, så handlar det helt enkelt om att få Googles algoritmer att ”förstå” att din webbplats helt enkelt är den mest relevanta där ute, när det kommer till sökningar inom ditt område.

Det här är faktiskt ett område som går att göra ganska invecklat och omfattande, men vi ska fokusera på några enkla do’s and don’ts som i min erfarenhet ger 80 % av resultatet med 20 % av arbetet, allt enligt den berömda paretoprincipen. Vi kan enkelt dela in vår webbplats i två delar: dels har vi innehåll som vi ser i form av text och bild; dels har vi innehåll som vi inte ser i form av kod. Lägger vi därtill de länkar och menyer som behövs för att vi ska kunna ta oss runt på webbplatsen, navigeringen, så har vi tre områden som vi kan börja rikta vårt fokus mot.

On page sökmotoroptimering

Innehåll vi ser

Här är det främst text och bild som vi kan arbeta med. Googles algoritm struntar nämligen blankt i om din sida är neongrön eller grisrosa, så länge den är relevant att visa upp som ett resultat av en sökning.

Text

En sak som sökmotorer verkligen älskar, är innehåll. Och i det här fallet är innehåll nästan synonymt med unik, relevant och välskriven text. Vad har Wikipedia, DN.se och en blogg gemensamt? Text, i drivor. Ofta rör det sig om långa, välformulerade texter, placerade på sidor i en relevant kategori, med relevant rubriksättning.

Ett exempel: sidan på Wikipedia som beskriver Internet innehåller nästan 2500 ord. Den är välskriven, uppdelad i relevanta underrubriker, och ligger under kategorierna ”Datorkommunikation”, ”Internet”, och ”IT”. Texten handlar om olika delar och begrepp av Internet, och såväl rubriker som text är relevanta för ämnet. Som ett resultat – vad ser du överst i sökresulatet när du googlar ”Internet”?

Även om man kanske inte har samma ambitioner som Wikipedia, så finns det värdefulla lärdomar här. Om du står i valet och kvalet, och känner att du antingen måste välja textmängd eller relevans, rekommenderar jag relevans. Det är alltid bättre att skriva kort, insatt och professionellt om något, än att fylla på med ointressant och värdelös text bara för sakens skull.

Bild

En annan sak som hjälper Google att avgöra vad din sida handlar om är bilder. Sökmotorer kan inte ”se” bilder, och vad de beskriver. Ändå är de förvånansvärt relevanta när det kommer till bildsök. Hur kommer det sig?

För att få en sökmotor att ”förstå” vad en bild visar, måste vi märka upp den. Det gör vi med hjälp av attributet ”alt”, vilket gör att en bildkod som ser ut såhär: <img src=”missan.jpg” alt=”Min katt Missan”> är lättare för Google att tolka än en bild som bara skrivs med <img src=”missan.jpg”>. Det här är ett tydligt exempel på hur vi måste arbeta med kod, eller osynligt innehåll, för att kunna förstärka det synliga innehållet.

Alltså

En webbplats med perfekt kod kan aldrig ranka på något om den inte också har ett bra innehåll i form av texter och bilder. Omvänt, så rankar en webbplats med mycket text och bild som är relevant för sökordet, generellt mycket bättre när den är byggt på ett sätt som Google förstår.

I nästa artikel ska vi diskutera det osynliga innehållet på din webbplats, och se exakt vad vi kan göra för att komplettera text och bild med bra kod.

Comments

comments

3 Responses to “On page, del 1 – att arbeta med synligt innehåll”

  1. Kanonbra artikel. Man tänker inte på att bilder kan vara bra att döpa rätt.

    Skall tänka på det & se över mina bilder lite bättre.

  2. Helene skriver:

    Tack för tipsen.
    Har börjat att se över mina bilder redan.

Lämna en kommentar

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.