Den nya ocensurerade toppdomänen (.bit)

Nu dyker det upp en ny konkurrent på domän-marknaden, nämligen toppdomänen .bit. Den är ännu inte godkänd av ICANN, vilket inte är så konstigt, eftersom syftet med toppdomänen är av helt annan kaliber än syftet med de sedvanliga toppdomänerna .se och .com.

Den nya toppdomänen består av ett peer-to-peer-nätverk och idén bakom är att myndigheter världen över inte ska kunna blockera siterna som finns på .bit-domänen. Det går inte att blockera eller spärra .bit-domäner eftersom de använder krypterade nycklar och kan endast styras av den som äger nyckeln. Toppdomänen utvecklades av en open source-rörelse som ett sätt att svara upp för myndigheternas censur och övervakning.

Från och med den 9/11 2011 hade ca 4000 adresser registrerats med den nya domänen.

Ny domän .bit

För mer information om .bit, läs SVTs artikel

Comments

comments

Lämna en kommentar

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.