HP lämnar nu hårdvaran åt sidan

Hewlett Packards Personal Systems Group (PSG) är idag störst på persondatorer i världen och hade år 2010 hela 17,9% av den globala PC-marknaden. Nu meddelar företaget att de slutar med PC, Tablets och telefoner för att istället inrikta sig på mjukvara och tjänster. Hurvida Personal Systems Group (PSG) separeras till ett eget företag eller säljs till en konkurrent är ännu oklart.

I ett tidigare pressmeddelande skrev HP:

”Styrelsen har godkänt en utvärdering av strategiska alternativ för HPs Personal Systems Group, inklusive möjligheten att lägga pc-verksamheten i ett separat bolag genom en separation eller annan typ av transaktion

HP köper Autonomy

HP meddelar samtidigt att de köper det brittiska mjukvaruföretaget Autonomy för drygt 65 miljarder kronor.

HP’s VD Leo Apotheker säger:

”Autonomy ger HP en affärslösning som hjälper kunder att hantera informationsexplosionen.”

Detta är inte första gången en stor jätte inom persondatorer styr om verksamheten på detta vis. Giganten IBM (International Business Machines Corporation) sålde 2004 sin PC-avdelning till den kinesiska elektronikjätten Lenovo, för att istället fokusera på mjukvara och tjänster.  År 2004 var IBM det tredje största företaget på den globala PC-marknaden, och hade gjort förluster på nära en miljard dollar på persondatorer åren innan affären med Lenovo.

HP lämnar hårdvaran
Läs mer på IDG, Statspotting (engelska), The Register (engelska) och BBC (engelska)

Comments

comments

Lämna en kommentar

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.