Företagets Livlina – inkrementell backup

Att vara ansvarig för företaget backup kanske inte är det roligaste på IT-avdelningen. Det kan sluta riktigt illa när något kraschar och backupen är blank. Här kommer en guide på hur du undviker de vanligaste misstagen.

”Förlorad data är ett katastrof scenario för alla företag och mycket kostsamt –
Ramjar Tayefeh, Teknikchef – Crystone AB ”

Säkerhetskopiering betyder mycket mer än att implementera en bandrobot och schemalägga backup. Det första du måste genomföra är att samla in all information om vilka data och system som ska säkras. Detta bör göras mycket noggrant och av fler än en person för att få olika perspektiv på vad som ska säkerhetskopieras.

Efter kartläggningen av företaget system är det dags att kategorisera. hur kritisk är återställningstiden!? Skrivarservern kan säkert vara nere i flera veckor, medan e-post servern i 9 fall av 10 ställer till stora problem om den inte svarar på några minuter. Summa summarum = mer fokus på återställningstiden och mindre på backup.

 

Välj rätt från början

Idag har företag stora utmaningar att hantera komplexa lagringsinfrastrukturer och att klara av kraven på datans säkerhet. Vid ökat tillgänglighetskrav och lagring gäller det verkligen att vara selektiv i sin strategi för företagets backup. Bland de lite mindre företagen är det mycket vanligt med så kallad file level backup vilket innebär att backupservern hämtar endast filer från servern/datorn ur vissa kataloger. Det kan innebär betydligt längre upptid efter en krasch då Operativsystem och applikationer måste installeras på nytt innan återställningen av data kan påbörjas. Det tar givetvis ganska lång tid och att inte glömma, säkerhetskopieringen skall återställas. Det tar olika lång tid beroende på hur mycket som ska återställas. Stora mängder data = lång tid.

En betydligt bättre lösning av backup som många medelstora och stora företag arbetar med idag är inkrementell backup. Skillnaden är enorm. Som vi tidigare nämnde så bör fokus ligga mer på återställningstiden än själva backupen. Med inkrementell backup säkerhetskopierar du hela miljön d.v.s. Operativsystemet, dina applikationer och filer. Denna form av backup leder till mycket kortare återställningstid. Vid en krasch av servern/datorn behöver du endast kör återställningen för att få tillbaka allt precis som det var innan kraschen.

Så oavsett om du har en enskild firma eller ett börsnoterat bolag med affärskritisk data så är inkrementell backup en bra investering.

Inkrementell backup kostar idag ca 495kr per 100GB samt en licenskostnad på ca 385kr per månad. Kontakta oss gärna vid intresse på sales@crystone.se så berättar vi mer

Comments

comments

Lämna en kommentar

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.