Krönika: Bästa sätt att sökmotoroptimera en WordPress-blogg

Av: Albin Stööp

WordPress är ett av världens mest populära publiceringssystem som inte bara är väldigt enkelt att använda utan även helt gratis. Med WordPress kan man driva en blogg men även bygga vanliga hemsidor helt utan kunskaper i HTML eller PHP. För den som vill ladda ner WordPress eller lära sig mer om det så är den officiella hemsidan WordPress.org.

När man väl installerat WordPress, valt en layout samt skrivit innehåll så börjar det roliga – nämligen sökmotoroptimeringen. I WordPress kan du installera tillägg (plugin) för att kunna aktivera vissa funktioner. Det finns ett stort antal tillägg som hjälper till med sökmotoroptimeringen och efter en gallring av flera hundra tillägg för sökmotoroptimering så har jag kommit ner till några tillägg som man bör ha för att sökmotoroptimera hemsidan fullt ut.

Det första tillägget du bör installera heter WordPress SEO by Yoast. Vad detta tillägg gör är att den låter dig för varje enskilt inlägg och varje enskild sida kunna skriva anpassade META-taggar, något som är bra om man vill öka sin CTR i sökresultatet hos sökmotorerna. Detta tillägg hjälper dig också att fixa sökmotoroptimerade titlar på varje enskild sida samt bygga en xml-sidkarta som skickas in till Google, Yahoo och Bing varje gång sidan uppdateras. WordPress SEO by Yoast hjälper till med det mest grundläggande och är en bra start för en sökmotoroptimerad WordPress.

Nu när vi har en xml-sidkarta som är till för sökmotorerna att navigera sig på din sida med så behöver vi också en sidkarta för besökarna, något som även det är sökmotoroptimering. Med tillägget Atlas HTML Sitemap så installerar man en sidkarta på enklast sätt möjligt.

Nummer tre i ordningen av tillägg är WP-Minify som helt enkelt komprimerar css-filer och javascript, något som minskar laddningstiden för sidan vilket är riktigt bra sökmotoroptimering. Tunga sidor är inget som sökmotorer gillar. Ett relaterat tillägg till detta är WP Smush.it som drar ner storleken på de bilder som ligger på servern, utan att dra ner kvalitén på bilderna.

Interna länkar är även det något som är bra sökmotoroptimering och med hjälp av tillägget SEO Smart Links så skapas interna länkar automatiskt i inlägg och sidor på WordPress. Dessa interna länkar går till kategorier, andra inlägg samt etiketter. Enklare kan det inte bli att skapa interna länkar på sin sida, något som annars kan ta lång tid att göra manuellt.

Med alla dessa tillägg har man gjort en komplett sökmotoroptimering av sin WordPress, något som kommer märkas genom högre ranking i sökmotorer och fler besök som kommer organiskt. Jag använder själv WordPress till mina drygt tvåhundra sidor och alla dessa tillägg finns installerade på samtliga just på grund av dess kraft. Det finns många andra sätt att också sökmotoroptimera sin WordPress men med dessa tillägg har man kommit en lång bit på vägen.

Comments

comments

One Response to “Krönika: Bästa sätt att sökmotoroptimera en WordPress-blogg”

  1. peetra skriver:

    Jag har svårt att se sambandet mellan laddningstid och sökmotoroptimering. Om det verkligen var väsentligt med snabb laddning av sidan, så skulle inte DN och Aftonbldet klara sig alls på den fronten.

Lämna en kommentar

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.