Google skyller på Kina för blockerad Gmail-tjänst

Kinesiska Gmail användare – och Gmail själva – tycks stå inför ett slags hot från den kinesiska regeringen än en gång. Google har själva uttryckt frustration för att problem med uppkoppling och användbarhet har dykt upp under den senaste månaden och att det är den kinesiska myndigheten som är orsaken enligt Google själva.

Googles talesman var tydlig gällande vart problemet ligger och säger till The Guardian ”Vi har undersökt detta utförligt. Från Googles sida så finns det inget problem. Det här är en blockering skapad av regeringen, noga utformad för att se ut som ett fel hos Gmail.”

Google och den kinesiska regeringen har varit i konflikt många gånger tidigare. Bl.a. så har Google anklagat kinesiska myndigheter för att ligga bakom en cyberattack som resulterade i stöld av intellektuell egendom, och båda sidor har stridit fram och tillbaka över censurerade sökresultat.
Ändå har det sett lugnare ut de senaste månaderna och senast i december så sa en Google-exec i ett uttalande att ”Kina är ”hjärtat av Internets framtid” vilket gör denna nya utveckling något av en överraskning.

Den mest uppenbara grunden för den kinesiska myndighetens aggression är oroligheterna i mellanöstern. Den kinesiska regeringen försöker sannolikt att dämpa oppositionen hemma utan att väcka för stor internationell uppmärksamhet. Och om det trampar på Gmails marknadsandel och Googles rykte i processen så är det ingenting som bekymrar dem.

Det här kan få ett intressant resultat eftersom Google avvisade möjligheten att hålla tyst. Frågan är även hur Larry Page ska hantera situationen som VD, eftersom Eric Schmidt är inställd på att stiga åt sidan om ca två veckor.

Comments

comments

Lämna en kommentar

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.