Facebook gör dig stressad

Ju fler vänner du har på Facebook, desto större chans är det att du känner dig stressad enligt en ny studie av skotska forskare.

Psykologer från Edinburgh Napier University frågade 200 eleverna om deras användning av Facebook, och fann att den negativa effekten av sidan vägde tyngre än fördelen med att hålla kontakten med vänner och familj.

”Till exempel, även om det finns ett starkt tryck att vara med i Facebook så finns det också delade meningar bland användarna om dess fördelar.” säger Dr Charles Kathy, som lett studien Resultatet visade ex. att flera av användarna upplever ångestrelaterade symptom av det sociala nätverket och att det faktisk är dem som har flest vänner och har investerat mest tid på sidan som är mest benägna att bli stressade.

Höjdpunkter av studien visade att:

* 12 procent av de tillfrågade svarade att Facebook får dem att känna ångest. Dessa hade i genomsnitt 117 ”vänner” var. De återstående 88% av de tillfrågade, som svarade att Facebook inte fick dem att känna ångest hade i genomsnitt 75 ”vänner” var.

* 63 procent svarade att de medvetet väntar med att svara på vänförfrågningar.

* 32 procent svarade att de känner skuldkänslor och obehag av att neka en vänförfrågan.

* 10 procent svarade att de känner obehag över att få en vänförfrågan

”En överväldigande majoritet av respondenterna uppgav att det bästa med Facebook är att ”hålla kontakten”, utan någon vidare förklaring, säger Dr Charles. ”Precis som onlinespel, så håller Facebook sina användare i en neurotisk limbo, oroliga över att logga ut och kanske missa något viktigt eller bra som har hänt.” Hon säger att andra orsaker till stress kan vara att ta bort oönskade kontakter, trycket på att vara underhållande, och att behöva använda lämpligt språk och etikett för olika typer av vänner.

Comments

comments

Lämna en kommentar

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.