Krönika: Inget nytt under s(e)olen

Och så har Matt Cutts predikat igen. Då lyssnar världen. Eller ja, i alla fall den lite lagom insnöade del av världen som på något sätt är intresserade av hur Google tänker när de värderar vilka träffar som ska presenteras i resultatet på en viss sökning, och hur dessa träffar ska rankas sinsemellan.

 
Ja, jag skriver ”insnöade” för att jag upplever att en bred allmänhet tyvärr fortfarande ser sökmotoroptimering som något väldigt, väldigt nischat och på gränsen till rent nörderi. Att samma breda allmänhet är rörande överens om reklamklyschan nummer ett – ”Syns du inte finns du inte” – känns lite svårsmält för mig, och förhoppningsvis för dig med. För det är förstås det sökoptimering handlar om: att synas – och dessutom exakt där och då som kunderna efterfrågar dina produkter och tjänster. När det finns statistik som tyder på att 9 av 10 köp föregås av en sökning på nätet är det lite förvånande att sökoptimering som begrepp inte är mer allmänt känt än det är.

Hursomhelst: vad sa då Matt Cutts, Googles egen SEO-super-guru? Jo, enligt Jajja Magazine var det framförallt två saker som känns nya och kanske lite förvånande:

  1. Åldern har ingen betydelse för Google
    Det har ”alltid hetat” att äldre domäner väger tyngre än nyare. Men tji fick vi som trott så. Nu säger Matt Cutts att Google inte bryr sig om ett domännamns ålder, så länge det är äldre än ett halvår. Det är nytt. 
  2. Nyckelord i domännamnet får mindre betydelse
    Har du ett domännamn som är ditt nyckelord så har det hittills varit ganska enkelt att toppa Google-resultatet på detta sökord. När nu Google fäster mindre vikt vid nyckelord i domännamnet blir det svårare. Det är nytt.

Men dessa två nyheter behöver inte betyda någon revolution, som jag ser det. Och i den mån de gör det, så bör det bara vara av godo.

För det första: För att skaffa och behålla en bra Googleposition, måste du ha riktigt bra innehåll. Innehåll som är relevant, innehåll som engagerar, innehåll som folk vill dela med sig av. Lyckas du med det kommer också länkarna. Och ju längre du jobbat med kontinuerligt förbättrat innehåll, desto större är chansen att du skaffat dig många inlänkar. Därmed har åldern betydelse – i praktiken. Det är inte nytt.

För det andra: När betydelsen av nyckelord i domännamnet minskar, ökar utrymmet för innehållet och länkarna ytterligare. Det kanske är dåliga nyheter för en del affiliatesidor som lagt vantarna på vissa branschers hetaste nyckelord till sina domäner, men bra nyheter för de flesta andra. (Experimentet med Sverigedemokraterna.de var förvisso kul och riktigt intressant ur ett SEO-perspektiv, men kraften av själva .de-domännamnet var bara en liten del av strategin.)

Alltså: I praktiken är fortfarande innehåll kung, länkarna drottning och Matt Cutts något av den allsmäktige. I evighet. Google.

– – –
Fotnot:
Martin Persson är frilansande webbredaktör och skribent i egna firman Ibland media.

Comments

comments

Lämna en kommentar

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.