Krönika: Därför domänfyndar du inte på Blocket

Det är nåt konstigt med domännamn. Ett splitter nytt, fräscht och oanvänt kostar mindre än en hundralapp. Medan ett gammalt, sunkigt och välanvänt kan kosta precis hur mycket som helst. Ju äldre och mer begagnat, desto dyrare.
 
Jaja, jo, okej då, både du och jag vet såklart ungefär varför det förhåller sig såhär. Men om vi ser domännamn som en produkt, vilken som helst, så är det ändå lite fascinerande, eller hur? Tänker så här: Förr handlade vi begagnade möbler, kläder och cyklar på ”loppis”. Idag hittar vi fynden på Blocket. Gemensamma nämnaren för loppis och Blocket är att säljaren vill göra sig av med något hon inte längre behöver och att köparen vill hitta det hon är ute efter. I sakens natur ligger att priset är betydligt lägre än nypris.

Det är alltså med dessa intentioner vi besöker Blocket: vi vill köpa begagnat billigt. Men klickar vi oss in på kategorin Domäner & Sajter blir vi besvikna – de domännamn som är till salu här är i regel apdyra, och jag tror jag pratar för både amatörer och proffs när jag säger att känslan av ”fynd” vägrar att infinna sig. För att betala 10 000, 50 000 eller 200 000 kronor för något som i nypris har kostat en hundralapp måste det verkligen till övertygande argument. Och dom hittar vi sällan på Blocket.

Så här kan det låta: ”Mycket attraktiv domän, sajten följer med – allt som behövs är marknadsföring… pris: 150 000!” Jag håller med: allt som behövs är marknadsföring. Men såvida det inte verkligen är din drömdomän och en gedigen sajt som döljer sig bakom till salu-skylten så är det nog mer effektivt att köpa ett okej domännamn direkt hos din registrar för en hundring och ha 149 900 kronor över till utveckling och marknadsföring.

Ett annat vanligt säljargument är ”Sajten har varit igång i 2 månader, och har redan besökare”. Okej, två månader, alltså. Det är även i domänbranschen en löjligt kort tid för att prata i termer av etablering. Och hur många besökare pratar vi?

Martin Persson

Eller den här, en sälja-domän-på-Blocket-klassiker: ”Stor potential, säljes p g a tidsbrist”. Betyder: ”Jag missbedömde läget, jag vill lägga min tid på något lönsammare.”

Och. Så. Vidare. Därmed inte sagt att det inte går att hitta fynd även på Blockets domänavdelning – jag vet ju inte vad du vill ha, och vad det är värt för dig och dina syften. Men jag tror att chansen är liten. Jag skulle i stället prova någon etablerad auktionstjänst typ Sedo eller Missdomain. Då får du ett mer förankrat marknadsvärde eftersom det är budgivning som gäller. Men först skulle jag investera ett ganska rejält gäng timmar i att med Google som guide ta reda på vad man ska tänka på för att värdera en sajt eller ett domännamn.

Med min nyvunna kunskap skulle jag sedan nöjessurfa lite bland domänannonserna på Blocket, och förmodligen få ett litet skratt på köpet. Helt gratis, dessutom.

Comments

comments

Lämna en kommentar

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.