.XXX får klartecken till slut

ICANN, organisationen som har hand om alla världens toppdomäner, beslutade i fredags förra veckan att tillåta organisationen ”ICM Registry” att gå vidare med sin ansökan om att få drifta en ny toppdomän, .XXX. Det har varit en lång resa för ICM, redan 2004 började man med förberedelser och sedan dess har man lobbat hårt på ICANN för att få igenom sin ansökan. På ICANN mötet i Nairobi i mars så kom man aldrig till något beslut gällande .XXX, liknande förslag har också avslagits av ICANN i Maj 2006 och Mars 2007.

Stuart Lawley, ICM Registrys VD, kommenderade besltutet: ”The decision should soon bring to fruition our six-year effort to create a specific Web address for online adult entertainment, and comes on the heels of an independent review that declared that ICANN’s previous decision to deny dot-xxx was wrong,

Något som är intressant med .XXX är dock att porrindustrin inte alls varit speciellt positivt inställda till toppdomänen. Porrindustrins brancshorganisation, Free Speech Coalition, med VD Diane Duke och vice VD Tom Hyme i spetsen, besökte ICANN konferensen i Bryssel för att lobba emot förslaget. Tom Hyme lämnade följande kommentar i Bryssel:

“I am honored to be going to Brussels with Diane,” said Hymes, who traveled to Wellington in 2005 for the same purpose. “The fact that so much time has gone by has done nothing to diminish the dangers posed by dot XXX. Yes, it should never have been resurrected from the dead in the first place, but it was and now we need to be there, reminding the ICANN Board and staff at every turn that dot XXX has no industry support, and also that the last thing in the world they want to be is the ultimate arbiter of a policy-setting IFFOR (International Foundation for Online Responsibility). Believe me, that scenario would be hell on earth for ICANN.”

En rad koncervativa organisationer i USA och andra länder har också lobbat mot förslaget, men både de och porrindustrin får nu alltså se sig besegrade.

Allt är dock inte helt klart ännu, ICANN kommer gå igenom den affärsplan som ICM Registry skapat för .XXX innan toppdomänen skapas i ”rooten” för att sedan bli tilldelad till ICM. Men i och med detta beslut så får man säga att de största hindren är undanröjda och att vi i framtiden kommer kunna surfa till .XXX adresser på internet.

Comments

comments

Lämna en kommentar

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.