.NU plockar bort sitt wildcard

Bill Semich, VD på .NUDomain som har hand om .NU domänerna har meddelat att .NU plockar bort det wildcard man tidigare haft inlagd i .NU zonen. Ett wildcard används i DNS-servrar för att styra om trafik till domäner eller subdomäner som inte är registrerade och skrivs normalt som en * i zonfilen. Det kan också användas i en nivå lägre för att leda trafik vidare till ett IP-nummer eller site genom att man oavsätt vad man skriver innan domänen (t.ex. lkhklhjlkjhkljh.crystone.se) alltid hamnar på det IP-nummer som wildcardet pekar på.

I praktiken så innebar detta tidigare att en besökare på en icke registrerad .NU domän skickades vidare till en site som visade sponsrade länkar (relaterade till domännamnet) och ett meddelande om att domänen var ledig för registrering. .Nu tjänade således pengar på trafiken varje gång någon registrerade en sådan domän eller klickade vidare på någon av länkarna.

Men nu har man alltså valt att plocka bort detta wildcard så alla icke registerade .NU domäner istället enbart visare en ”Sidan kan inte hittas”, precis som under t.ex. .SE. 

 

 

Att man valt att göra denna förändring beror främst på att wildcardet till stor del spelat ut sin roll, de flesta .NU domäner med trafik värd att monetarisera har antagligen redan registrerats. Wildcardet användes från början av .NU främst för IDN domäner (ÅÄÖ) innan standarden hade färdigställts av IETF (The Internet Engineering Task Force).

– Vi följer nu IETF‘s standarder för IDN-domäner och därmed de nya riktlinjerna för gTLD:er som ICANN beslutat om. Säger Lars-Göran Forsberg, nytilltredd marknadschef på .NUDomain till Crystone News.

 

 

Comments

comments

Lämna en kommentar

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.