Google får vänstermeny efter nyår

Plötsligt händer det – 2010 får Googles sökmotor ett nytt utseende. Men lugn, du kommer att känna igen dig.

Sökfältet blir lite längre. Sökknappen blir blå, och mer iögonfallande. Och så blir det en vänstermeny där du kan dela upp sökresultatet i olika kategorier: nyheter, kartor, bilder, video, bloggar, böcker, shopping och forum. Förändringar som många användare kanske inte ens kommer tänka på till en början, men förmodligen upptäcka fördelarna med allt eftersom.

Crystone News lät formgivaren Anders Tjernblom från webbyrån Happiness tycka till om sökmotorns ansiktslyftning. Och han ser att Google tar en viss risk med förändringen.

– Google har ända sedan starten levt på att ha en enkel och avskalad söktjänst, och det är något de förhoppningsvis kommer att värna om. Att synliggöra för många funktioner direkt i sökresultatet för en enkel sökning, kan göra att de förlorar det som gjort dem så populära. I värsta fall kan de gå samma öde tillmötes som Altavista; att söktjänsten blir så översållad med funktioner och annonser att användarna vänder sig till enklare alternativ, säger Anders Tjernblom.

– Men det här kommer troligtvis inte att hända Google inom den närmsta tiden. Deras sökmotor spelar just nu i en egen liga. Det är ändå viktigt att tänka på att för många synliga funktioner oftast förvirrar användaren, och till och med ibland försämrar användbarheten, tillägger han.

I Groove Commerces bloggpost Big Changes for Google in Store 2010 kan du läsa mer om Googles designförändringar.

Comments

comments

Lämna en kommentar

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.