Missad punkt sänkte .se

Hundratusentals svenska sajtägare drabbades när hela .se-domänen slogs ut.

Sällan har en punkt mer eller mindre haft så pass stor betydelse som måndagskvällen den 12 oktober, då en missad punkt i en så kallad zon-fil gjorde att många .se-domäner slutade fungera. Det var under ett planerat underhållsarbete som olyckan var framme.
– När vi startade systemet igen så gjordes ett mänskligt fel som ledde till att ett skript genererade ett fel i zonen, säger Danny Aerts, vd på .SE till Computer Sweden.

Enligt Danny Aerts har något liknande inte hänt på tio år. Kommunikationsmyndigheten PTS ser dock allvarligt på händelsen och håller just nu på med en granskning av haveriet.
– En viktig del är att man kan dra lärdom av en sådan här incident, säger Christoffer Karsberg, enhetschef på PTS till Computer Sweden.

Maria Ekelund

Nu har det gått en månad sedan händelsen, och .SE:s informationschef Maria Ekelund ger följande kommentar till Crystone News:
– Under de veckor som har gått sedan incidenten har vi genomfört såväl en intern utredning som två externa utredningar. Just nu arbetar vi med att sammanställa detta och kommer att formulera en handlingsplan utifrån vad utredningarna visar och de åtgärdsförslag som kommit in från berörda, bland andra registrarer.

– Parallellt har vi även sett över våra rutiner samt förstärkt driftsgruppen med Janne Säll, som är en mycket erfaren driftstekniker. I slutet på veckan skickar vi ut information till alla registrarer, säger Maria Ekelund.

Comments

comments

Lämna en kommentar

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.