Därför köpte han 7 000 domäner

Genialt? Kanske. Galet? Lite. Ovanligt? Definitivt! I slutet av förra året köpte Peter Bertilsson nästan 7 000 .se-domäner av typen ”11743.se” – femsiffriga postnummer. Men varför?

Peter Bertilsson– Vi har en jättebra idé för nya medier: hyperlokalt internet. Att användare och annonsköpare ska kunna hitta rätt genom en mycket välkänd geografisk tagg som alla kan, nämligen sitt postnummer. Det är en domänadress alla kan och kommer ihåg samt förstår logiken i, säger Peter Bertilsson, vd på Ice House som står bakom satsningen Mittpostnummer.se.

Affären gjorde Peter Bertilsson via Loopia, och det lär vara den största kända domännamnsbeställningen hittills i Sverige, sett till antalet domäner. Enligt Peter Bertilsson själv betalade han ungefär 100 kronor per domännamn, alltså totalt närmare 700 000 kronor.

Fick du ingen mängdrabatt?
– Vi fick lite rabatt men förra året var domänerna lite dyrare än i år så nu blir det ett lägre pris.

Hur många av postnumren är utvecklade tjänster så här långt?
– Än så länge är delar av Göteborg och Kungsbacka ”färdiga”.

Och när räknar du med att alla 7 000 domäner är kopplade till skarpa tjänster?
– Att få alla domäner kopplade beror lite på vår partner som vi ska göra detta med. Det är en fråga om insats men det som ligger närmast är nog att det tar ett par år.

Men vad gör ni om Posten plötsligt bestämmer sig för att införa nya postnummer eller gör om postnummersystemet totalt?
– Om Posten ändrar sig så får vi ta ställning till det då. Vi måste inte ha alla städer och alla postnummer för att vår idé ska fungera.

Har du några konkreta tips till den som har planer på att registrera ett stort antal domäner?
– Sök inte för mycket på nätet. Det hittar folk, som då snor din idé. Prata med ett par, tre olika leverantörer utan att egentligen visa vad du vill ha och bestäm dig sedan för den du känner kan ge dig bäst säkerhet. Priset är faktiskt också lite olika har jag märkt.

Fotnot: Crystone News träffade Peter Bertilsson i samband med hans presentation på seminariet Domänmarknaden inifrånInternetdagarna i Stockholm 4 november.

Comments

comments

Lämna en kommentar

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.