USA släpper domänkontrollen

Icann, organisationen som ytterst kontrollerar domänsystemet på internet, får en friare roll gentemot USA:s regering. Det skriver Computer Sweden.

Rod Beckstrom

 
– Icann har tidigare haft kortvariga avtal med amerikanska staten för administration av rotzonen. Det som hänt nu är att det gamla avtalet upphört och att ett nytt avtal mellan amerikanska staten och Icann har slutits, förklarar Staffan Jonson från .SE för Crystone News.

.SE ser beslutet som ”en utveckling i rätt riktning” och hoppas nu att Icann verkligen kan axla det tunga ansvar som organisationen nu får.

– Vi tror på en administration av internet som i första hand tillgodoser just internets bästa. Vi menar att en icke-statlig internationell organisation av Icann:s typ är bäst lämpad att tillgodose den dagliga driften av internet. Sedan återstår givetvis att se vad de faktiskt lyckas åstadkomma. Organisationen har fått en långt större grad av frihet. Nu gäller det att Icann klarar av att leva upp till många och högt ställda förväntningar, säger Staffan Jonsson.

I det nya avtalet har alltså den amerikanska staten ett mindre direkt inflytande över Icann än tidigare. I en video på Icanns webbplats ger en märkbart nöjd Rod Beckstrom, vd på Icann, sin syn på vad det betyder. Även EU:s kommissionär Viviane Reding välkomnar beslutet.
– Internetanvändare i hela världen kan nu lita på att Icann:s beslut om domännamn och adresser kommer att vara mer oberoende, med hänsyn till allas intressen, säger Viviane Reding i ett uttalande.

Comments

comments

Lämna en kommentar

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.