Därför backar PTS i ”bankfrågan”

Kommunikationsmyndigheten PTS har ändrat sig. Nu släpper de kravet på förpröving för registrering av .se-domäner med ordet ”bank”. Christoffer Karsberg på PTS berättar varför.

I septemberupplagan av Crystone News berättade vi om hur Kommunikationsmyndigheten ville införa en förprövning av domännamnsansökningar som innehåller ordet ”bank” för toppdomänen .se.

Christoffer Karsberg

– Ordet bank har ett särskilt skydd i lagen. Vem som helst får inte använda ordet i betydelsen bank- och finansieringsrörelse. Syftet med en förprövning är att minska risken att bank används på ett vilseledande sätt, sa Christoffer Karsberg till Crystone News då.

Sedan dess har kritiken från svenska webbhotell och domänintressenter växt ytterligare. Bland annat tog Binero för några veckor sedan initiativet till namninsamlinegn Namnbank.se som i skrivande stund samlat över 8 000 underskrifter.

Och den 28 september kom så PTS besked att de överger kravet på förhandsgranskning. Christoffer Karsberg förklarar nu varför:
– Vi har kontinuerligt fortsatt att analysera frågan, samtalat med intressenter och förstås också lyssnat på de synpunkter som har kommit fram i debatten. När våra frågor debatteras är det viktigt att vi har öronen öppna och reflekterar snarare än att stänga öronen.

Danny Aerts

– Vår målsättning är att finna en bra lösning som skyddar konsumenterna mot att registrering av domännamn som innehåller ordet ”bank”, i betydelsen penningbank, används på ett vilseledande sätt. Jag anser att den förhandsgranskning vi har krävt riskerar att målet med vår tillsyn inte kommer att uppnås om vi fortsätter att driva frågan på det sättet. Däremot finns en öppenhet hos .SE för att diskutera alternativa lösningar, säger Christoffer Karsberg till Crystone News.

Danny Aerts, vd på .SE, står fast vid sin tidigare kritik mot PTS ursprungliga förslag, men är nu mer hoppfull om en bra lösning.
– Det finns många skäl till att det är olämpligt att spärra bokstavskombinationen ”bank” i domännamn. Men precis som vi skriver i vårt svar till PTS, för vi gärna en dialog med PTS och Finansinspektionen för att komma fram till en effektiv och rättssäker efterprövningsmetod. Vi tycker att det är positivt att PTS också uttrycker att man vill hitta en lösning för starkare efterprövning, säger Danny Aerts i ett uttalande på .SE:s hemsida.

Comments

comments

Lämna en kommentar

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.